joi, 17 martie 2011

Cum şi de ce...

... funcţionează masajul ca terapie?

Pentru a înţelege mecanismul de vindecare trebuie să cunoaştem şi să acceptăm ideea că noi oamenii (dar şi tot ceea ce ne înconjoară) nu suntem formaţi numai din materie ci şi din energie, între cele două existând o relaţie de interdependenţă. Cu alte cuvinte materia nu poate exista fără energie (şi viceversa), fapt afirmat de către vechile popoare orientale şi confirmat după aproape 5000 de ani de către Einstein. 




Răspunsul la întrebarea de mai sus îl poate oferi medicina tradiţională chineză care îşi are originea într-o concepţie proprie despre lume, numită TAO*. Conform acesteia Universul este un tot format din materie si energie, stăpânit de doua forţe antagoniste si complementare, numite Yin şi Yang. Omul este în armonie cu energia cosmică din care a luat naştere viaţa, prin corpul lui circulând, în mod ciclic, energii care provin din Cosmos şi de pe Pamânt (aer şi aliente). Ruperea legăturilor dintre om şi Univers contribuie la producerea bolilor. 

Prin corpul omului sănătos energiile circulă de-a lungul unor canale invizibile, în număr de douăsprezece, numite meridiane, iar mijloacele terapeutice ale medicinii tradiţionale orientale au ca obiectiv principal menţinerea circulatiei energiei în mod armonios şi continuu. În vechile tratate de acupunctură chinezeşti, aceste meridiane purtau numele organului sau al funcţiei organului căruia îi aparţineau: meridianul plămânului, meridianul intestinului gros, meridianul stomacului, meridianul splină-pancreas, meridianul cordului, meridianul intestinului subţire,  meridianul vezicii urinare, meridianul rinichiului, meridianul vase-sex,  meridianul Trei focare, meridianul veziculei biliare, meridianul ficatului. Pe langă aceste douăsprezece meridiane principale există multe alte meridiane secundare, care împreună formează o reţea prin intermediul căreia au fost descoperite aproximativ 800 de puncte reflexe (vezi pagina Reflexoterapia), din care numai 100 sunt mai des folosite în terapie. Fiecare meridian are un număt fix de puncte, care a fost stabilit in urmă cu mii de ani şi a rămas neschimbat până în zilele noastre. Din punct de vedere terapeutic, cele mai importante puncte reflexe se găsesc la extremităţile membrelor, fiind considerate proiecţii de natură energetică a tuturor organelor corpului uman. Stimularea lor prin înţepături de ac (acupunctură) sau masaj poate ameliora sau vindeca anumite boli.

Aşadar starea de sănătate înseamnă scurgerea armonioasă a energiilor prin corp, iar boala este orice perturbare survenită in circulaţia lor.





*) Presopunctura si alte remedii naturale - Dr. Sabin Ivan, Ed. Coresi, Bucureşti

Niciun comentariu: